martes, 1 de julio de 2014

RECERCA AMB CARGOLS


Fem recerca amb cargols

Els científics han estudiat els cargols bandejats durant molts anys i han trobat que els tipus de closques més fosques tendeixen a ser més freqüents als boscos en que el color de fons és marró, mentre que als prats, els cargols tendeixen a tenir tons més clars, grocs i a ser més bandejats. Es creu que aquesta variació és adaptativa, proporcionant al menys en part camuflatge.

Els ocells mengen cargols bandejats

Volem que ens ajudeu a esbrinar si la depredació per part dels ocells és encara important, perquè a alguns llocs, durant els darrers 30 anys, hi ha hagut un fort descens del nombre de tords. Si hi ha menys tords, podem esperar que els diferents cargols siguin menys fidels als hàbitats que els són propis que el que eren abans.

Canvi climàtic

Hi ha també una distribució geogràfica del color de les closques que creiem que pot haver canviat en resposta a l'escalfament del clima durant els darrers 30 anys. Les closques fosques solien ser més freqüents al nord que al sud. Creiem que això és degut a que les closques més fosques s'escalfen més ràpidament a la llum del sol, la qual cosa permet que aquests animals siguin més actius a les zones més fredes que els cargols de colors clars.
Ajudeu-nos a esbrinar si les closques més clares són més freqüents més al nord del que solien ser, ara que el clima ha esdevingut més temperat.

Evolució

Hem recopilat tots els registres històrics dels models de closca dels cargols bandejats que hem pogut trobar. N'hi ha milers, la majoria recollits al menys fa 30 anys. Feu una investigació pel vostre compte.

Visiteu la secció Instruccions per començar.

1 comentario:

Anónimo dijo...

Cercant pel camp he trobat 25 caragols, del quals 15 corresponien a l'espècie Cepaea hortensis, 5 de Cornu aspersum i 5 més de Otala punctata. Considero que ha estat una trobada molt interessant